Çfarë është mekanizmi japonez ne ora dhe si funksionon?

ora g shock me mekanizem japonez

Ndërsa zviceranët vazhduan të prodhonin ora mekanike të jashtëzakonshme, pati një lëvizje të re – Quartz, që përfshiu botën. Dhe japonezët (Seiko ishin ata që e shpikën), lancuan modelin e parë komercial Astron në 1969 dhe e tregtuan atë me lidhje të shkëlqyera të shoqatës së matjes së kohës sportive. Lëvizja Quartz pothuajse kërcënoi të mbyllte industrinë zvicerane të orëve në fillim të viteve 1980.

Lëvizja kuarc është një mekanizëm orësh që përdor një oshilator elektronik të mundësuar nga një kristal kuarci. Ky kristal lëkundet në një frekuencë shumë të lartë dhe sinjali që rezulton përdoret për të drejtuar mekanizmin e kohës së orës.

Lëvizjet e kuarcit janë shumë të sakta dhe përdoren në shumë orë të nivelit të lartë.

mekanizmi zvicerian ne ora preciosa al

Si funksionon ky mekanizem?

Lëvizja me kuarc është një lloj teknologjie që përdor impuls elektronik për të kontrolluar një kristal kuarci në brendësi të orës. Kur kristali kuarc merr impulsin elektronik, ai fillon të vibrojë me një frekuencë të caktuar, e cila është shumë e qëndrueshme dhe precize. Kjo frekuencë e qëndrueshme është ajo që përdoret për të kontrolluar të gjitha funksionet e orës.

Kur kristali fillon të vibrojë, ai ndërlidhet me një pllakë elektronike që përdoret për të regjistruar kohën. Pllaka elektronike merr sinjalin nga kristali kuarçor dhe e konverton atë në një sinjal digital, i cili pastaj përdoret për të kontrolluar pozicionin e një mekanizmi që shënon kohën në cifra dhe kështu orët funksionojnë.

Lëvizja me kuarc është shumë e saktë dhe e qëndrueshme, dhe kjo e bën atë një zgjedhje të shkëlqyeshme për orët e sotme. Në krahasim me teknologjitë e tjera, mekanizmi japonz ka një precizion shumë të lartë dhe nuk ndikon nga ndryshimet e temperaturës ose presioni atmosferik.

Për këto arsye, orët me mekanizem japonez me kuarc janë një zgjedhje shumë e mirë për njerëzit që kërkojnë një orë të saktë dhe të qëndrueshme, dhe janë shumë të pëlqyera në tregun botëror sot.

Mekanizmi japonez vs Mekanizmi zvicerian

Lëvizjet zvicerane dhe japoneze ndryshojnë kryesisht në atë që lëvizjet zvicerane fokusohen në estetikën e mjeshtërisë, ndërsa lëvizjet japoneze bëhen me saktësi dhe saktësi në mendje. Të dyja përdoren për të fuqizuar një gamë të gjerë orësh dhe përdoren nga një numër i madh prodhuesish orash në mbarë botën.

Për sa i përket saktësisë dhe saktësisë, mekanizmi është në të njëjtin nivel me modelet zvicerane. Për më tepër, lëvizjet automatike japoneze janë përgjithësisht më të përballueshme pa sakrifikuar funksionalitetin ose performancën.

E gjithë qasja japoneze sillet rreth efikasitetit dhe funksionalitetit. Këto orë janë ndërtuar me saktësi dhe efektivitet në krye, me estetikën si një mendim dytësor.

Cila është më e mirë: ora me mekanizem zviceran apo japonez?

Orat me mekanizem japonez konsiderohen shumë praktike, me më shumë theks në saktësinë dhe një ndërtim me kosto efektive, dhe më pak në pamjen. Këto lëvizje krijohen në linjat e automatizuara të montimit, gjë që ndihmon në uljen e kostove për prodhuesit.

Nga ana tjetër, lëvizjet zvicerane janë lëvizjet origjinale automatike, dhe ato vendosin standardin si për saktësinë ashtu edhe për cilësinë. Lëvizjet zvicerane duhet t’u përmbahen ligjeve të caktuara që sigurojnë përsosmëri dhe saktësi, dhe gjithashtu më së shpeshti montohen me dorë – një detaj që zakonisht ndikon në cilësinë dhe çmimin e përgjithshëm të orës.

mekanizmi zvicerian vs japonez preciosa albania

Main Menu